Wiele z nas ma ogromny problem, jeśli chodzi o wybór ulubionej kawy. Rzecz jasna, każdy z nas ma inny gust. Jedni będą woleć kawę o delikatniejszym smaku, inni mocną, intensywną, aromatyczną. Jednego jesteśmy pewni – zdecydowanie to świeżo palona kawa jest najlepsza! Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy!
Wybór kawy – krok pierwszy!
Przede wszystkim trzeba się zastanowić i… Próbować! Do wyboru mamy wiele kaw. Arabica kawa to ta, którą najczęściej spotkasz. Mówi się, że jest najlepsza – stanowi aż 70% światowych upraw! Drugi rodzaj to robusta. Jest odrobinę gorsza jakościowo. Często możesz spotkać się z praktyką dodawania robusty do innych mieszanek kawy. Zawiera odrobinę więcej kofeiny!
Przede wszystkim, powinieneś wybrać miejsce, z którego zamawiać będziesz dobrą jakościowo kawę. Dobra palarnia kawy oferować będzie kawę świeżo paloną. Dobra kawa ziarnista to podstawa! Jeśli zdecydujesz się, że najwygodniejsza dla Ciebie będzie kawa mielona, najpierw musisz wiedzieć i tak, jak smakują dobre kawy ziarniste.
Wybór kawy – krok drugi!
Skupmy się na moment na… Paleniu kawy! To od tego zależeć będzie smak naszej kawy. Najważniejsze, to intensywność palenia. Ziarna, których nie poddaje się obróbce mają zaledwie kilkanaście związków aromatycznych i smakowych. Te palone – nawet sześć razy tyle!
Jeśli palenie jest delikatne, nie tak intensywne, tym lepiej odczuwamy naturalny smak kawy. Kawę palić można aż na cztery sposoby. Od najdelikatniejszego, jasnego po bardzo mocne – tzw. włoskie!
Im kawa jest bardziej palona, zmniejsza się jej kwasowość i ujednolica smak. To od Was zależy, na jaki rodzaj się zdecydujecie!
Wybór kawy – krok trzeci!
Wiesz już, jaki jest Twój ulubiony rodzaj. Jaka kawa ziarnista? Może kawy specialty? Kawy specialty są zdecydowanie wyjątkowe! Rodzajów kaw jest naprawdę mnóstwo i wybór naszej idealnej kawy może zająć nam trochę czasu!
Należy jednak uważać – musimy też nauczyć się, jak swoją ulubioną kawę przyrządzać! Nawet kawa ziarnista najlepsza może nie spełnić naszych oczekiwań, jeśli nie będziemy umieć jej odpowiednio przygotować.
Jeśli nie zamawiamy kawy mielonej, to warto zaopatrzyć się w odpowiedni młynek. Ten będzie różnił się od tego, jaką metodę parzenia wybierzemy! Najważniejsze, co musimy wiedzieć to: kawy ciśnienie wymagają drobnego mielenia, w przypadku kawiarek, dripów, Aeropressu, filtrów będzie to mielenie średnie. Mielenie grube wymagane jest, jeśli korzystamy z praski francuskiej czy dzbanków.
Czy już wiecie, na co się zdecydujecie? Dajcie znać w komentarzach!